Voorbeeldprojecten

Toekomstige impact bepalen


Toekomstvisie Handmade in Brugge

De opdracht: 

Na 10 jaar Handmade in Brugge is het tijd om vooruit te blikken. Wat hebben de komende 10 jaar in petto en wat moeten er gedaan worden om verder te evolueren? Help ons bij deze denkoefening met enkele sleutelpersonen en geef ons richting. 

De aanpak

Doelgroep raadplagen: een bevraging van de makers gaf zicht op hun tevredenheid over de huidige aanpak, de verwachtingen voor de toekomst en de knelpunten waar ze nu mee geconfronteerd worden in hun beroep. 

Opwarmen van de toekomstverkenners: de sleutelpersonen kregen vooraf de opdracht om via AI op zoek te gaan naar mogelijke toekomstscenario's en één inspirerend voorbeeld. Die eigen klemtonen en ideeën werden mee verwerkt in de workshop. 

Een inspirerende en richtinggevende workshop: 

Stap voor stap van droom naar daad met enkele hands-on methodieken zoals de problem tree, scenarioverkenningen, start/stop/continue/adapt, creatieve oefeningen,...

Het eindresultaat

De input van de doelgroepbevraging en de resultaten van de workshop werden gebundeld in een krachtig, samenvattend advies. 

Met dit advies ging De Republiek verder aan de slag om de toekomstvisie te finetunen en te vertalen in een actieplan met gerichte en gedurfde toekomstkeuzes. 

Partnership en community bouwen


Brugoh! Brugges future souvenir

De opdracht

In het 'Future Souvenir' project ging De Republiek / Handmade in Brugge op zoek naar een kwaliteitsvol souvenir aan de hand van een ontwerpwedstrijd. Tegelijk werd dit traject aangegrepen om het regionale partnership uit te breiden door de samenwerking in dit traject. In een tweede fase werd door de ontwerpwedstrijd een ruimere makerscommunity geactiveerd en samenwerking tussen makers en andere expertises aangemoedigd.



De aanpak

Tijdens het startoverleg werden de belangrijkste sleutelpartners gedefinieerd en de aanpak om de betrokkenheid stapsgewijs uit te bouwen bepaald.


De sleutelpartners werden samengebracht in een workshop waarbij zij de doelstellingen meebepaalden en aan welke voorwaarden dit toekomstige souvenir moest voldoen.

  

De doelstellingen en voorwaarden werd vervolgens vastgelegd in de voorwaarden voor het wedstrijdreglement en -traject. De sleutelpartners bleven betrokken als als vakjury, begeleider en zetten hun netwerk en eigen kanalen en instrumenten in om het project nog impactvoller te maken. 


De volgende stap was het activeren en samenbrengen van de makers op een inspirerend netwerkmoment waarop de wedstrijdoproep werd gelanceerd en samenwerkingen gestimuleerd werden. 


Met de hulp van de sleutelpartners zoals de Mind and Makerspace, Erfgoedcel Brugge, Circular Hub Brugge, Toerisme Brugge, Musea Brugge,...werden de makers begeleid om een goed idee om te zetten in een duurzaam en kwalitatief souvenir. 


De vakjury en een publieksstemming zetten een nieuw en kwalitatief souvenir voor Brugge in productie! Een mooi tegengewicht voor de massaproductie van weinig kwalitatieve souvenirs. 

Het eindresultaat

Naast een mooi souvenir zette de stapsgewijze aanpak verschillende nieuwe partnerschappen in gang met een groter bereik, meer kanalen een hechtere community en ruimere bekendheid van Handmade in Brugge én de sleutelpartners. 


Heb je een project waarbij je je impact wil vergroten met partners en tegelijk je klanten/bezoekers/doelgroep wil betrekken, dan kan ik je helpen met het nemen en begeleiden van de verschillende stappen naar een maximaal resultaat voor je project én voor het versterken van je netwerk. 

Buurten versterken


Teambuilding en inspiratie gebiedsteam Zeebrugge

De opdracht

Met de steun van de wijkverbeteringscontracten van de Vlaamse overheid werd het gebiedsteam van Zeebrugge uitgebreider.

Geen overbodige luxe met de complexe uitdagingen waar Zeebrugge mee geconfronteerd wordt: het complex project nieuwe sluis Zeebrugge, de toegenomen diversiteit en een gevoel van ontevredenheid bij bewoners door de afstand tot Brugge. 


Inesights kreeg de opdracht om een teamdag te organiseren met inspiratie, teambuilding en een denkoefening over de toekomst. Een dag boordevol ambities dus. 


De aanpak

Ingrediënt 1: O666 als inspirerende locatie. Zeebrugge heeft heel wat gelijkenissen met de Oostendse Oosteroever. 0666, de tijdelijke invulling van een pand in deze wijk bood de ideale brainstormplek boordevol goeie voorbeelden van hoe met partnerorganisaties en de buurt samengewerkt kan worden rond plekken. 


Ingrediënt 2: een workshop vol oefeningen om dichter bij de kern van het team, de buurt en een inspirerende toekomst te komen. Een scenario-oefening en een verkenning van de mogelijke rollen als buurtwerker gaven het team richting om een krachtig en complementair team te vormen. Daarnaast bood ik vanuit m'n burgerparticipatie-expertise een zicht op de burgerprofielen en hielp zo een aanbod op maat van de buurt en de toekomstuitdagingen te vormgen. 


Ingrediënt 3: op buurttournée. Een druk programma vraagt om voldoende buitenlucht en beweging via een buurtverkenning. Een collega buurtontwikkelaar nam de groep op sleeptouw door het ontwikkelingsverhaal van de buurt en de historiek van O666. Ook de projectcoördinator van O666 en De Stuyverij kwam wat vertellen over hoe plekken kunnen uitgroeien tot hubs voor buurtversterking en sociaal en circulair ondernemerschap. 


Het eindresultaat


Een sterker team met een heldere rolverdeling die aansluit bij de talenten, een concreter zicht op welke acties het meest bijdragen aan de toekomst die het team voor ogen heeft met Zeebrugge en initiatieven om de buurtbetrokkenheid aan te wakkeren aansluitend op de verschillende types burgers in de wijk. 


Bovendien ging het team naar huis met enkele inspirerende voorbeelden over hoe plekken ideale hubs kunnen zijn voor samenwerkingen en creatieve oplossingen. 


Sta je ook voor de uitdaging waarbij je team zoekt naar inspiratie, een doelgerichte brainstorm en coaching om de toekomst met de juiste teamrollen en het juiste aanbod en ondersteuning voor je communities en vrijwilligers aan te pakken. Contacteer me voor een workshop of begeleiding op maat. 


RUIMTE VOOR IDEEËN EN MENSEN


Stelplaats De Lijn Assebroek

De opdracht

Stad Brugge schreef een concessie uit voor een tijdelijk gebruik van 5 jaar voor de oude Stelplaats van De Lijn in Assebroek. De bedoeling is om deze plek te ontwikkelen als centrum voor Urban Sports in Brugge. Basics VZW, een lokale VZW, riep de hulp in van Inesights om een sterk partnership en plan van aanpak te ontwikkelen om stad Brugge te overtuigen om hen als concessionaris aan te duiden.  Dit allemaal in 2 maanden tijd. 


De aanpak

Stap 1: De juiste partners vinden:

Al snel was duidelijk dat samenwerking en gedeeld ruimtegebruik kon zorgen voor de meest waardevolle en haalbare (=minstens break-even) invulling. Daarom gingen we op zoek naar samenwerkingen op 3 niveau's: Vaste partners bestaande uit sportpartners en een horecapartner;  plekgebruikers die als school of vereniging op geregelde basis de plek willen gebruiken en tot slot bezoekers, leden en buurtbewoners die ervoor zorgen dat de site levendig en gebruikt wordt. Stad Brugge hielp een handje door een netwerkevent te organiseren waarop het basisteam snel partners met gelijkaardige doelstellingen vond. Vervolgens werd de denkoefening met deze partners verdergezet. 

Stap 2: Een sterk verhaal schrijven:

Een tijdelijke invulling met partners heeft steeds een sterk verhaal nodig dat voldoende aansluit bij de doelstellingen van de partnerorganisaties maar ook bij de buurt en de omgeving.  

Via een buurtbevraging werd gepolst welke invullingen en activiteiten een meerwaarde zouden zijn voor de buurt en welke bezorgdheden er leefden.

Zo vormden we een gedeeld toekomstverhaal dat aansloot bij heel wat maatschappelijke doelstellingen: Brugge in beweging brengen, de ontmoetingsnoden van de buurt invullen én het plan om met jongerenorganisaties samen te werken om via Urban Sports nieuwe talenten te activeren. Een tijdelijke invulling biedt ook de kans om met nieuwe, circulaire technieken te experimenteren. Zo werd de tijdelijke invulling van de Stelplaats een inclusief, circulair en sportief project.  


Stap 3: Een haalbaar ontwerp en businesscase voor een tijdelijke invulling van 5 jaar: 

De ambities werden vertaald in een plattegrond en ontwerp (met dank aan Sttudio), de businesscases van de vaste partners werden opgenomen in één geïntegreerd financieel plan voor de plek en een tijdslijn voor de volgende stappen werd uitgewerkt. 


Het resultaat

Dit ambitieus en wervend concessiedossier werd ingediend bij de Stad Brugge en goedgekeurd.


Omwille van onvoorziene omstandigheden (vervuiling van de site, ontoereikende budgetten van de eigenaar om de initiële structuurwerken uit te voeren,...) liep dit plan vertraging op. 


De manier waarop dit dossier met partners en betrokkenheid van de buurt werd opgebouwd, de inhoud met ruimte voor vaste partners, vaste gebruikers en bezoekers om tot een rendabel gebruik te komen én de ambitieuze doelstellingen waarvoor een plek of tijdelijk gebruik ruimte biedt, vind ik nog steeds één van de meest beloftevolle projecten waar ik ooit m'n schouders onder heb gezet. 


Ik hoop dan ook dat deze plek (of een andere tijdelijke invulling) snel van start kan gaan.  


Heb jij ook een tijdelijke invulling of definitieve plek die je graag een maatschappelijk waardevolle en rendabele invulling wil geven. Contacteer me voor een ontwikkelingstraject waarbij er aandacht is voor een wervend verhaal, de noden van de buurt en invullingen die meer leven brengen in de omgeving.